2024. június 25. kedd

BMW GS: túl az egymillió példányon

Megosztás

2023. június 21-én a BMW Motorrad berlin-spandaui gyárában legördült a gyártósorról az egymilliomodik boxermotorral szerelt GS – egy BMW R 1250 GS.

A BMW motorkerékpárokat 1969 óta gyártják Berlinben, a boxermotorral szerelt BMW Motorrad GS modelleket pedig 1980 óta. Az erős, autentikus motorkerékpárok, amelyek páratlanul sokoldalú tulajdonságokkal rendelkeznek, az elmúlt évtizedekben számtalan motorkerékpár-rajongót sarkalltak távoli országokba vezető utakra, látványos kalandtúrákra és Földünk legtávolabbi zugaiba vezető expedíciókra. A mára legendássá vált boxermotoros BMW GS legújabb kiadása – az R 1300 GS – 2023. szeptember 28-án, a berlini, új BMW Motorrad Welt ünnepélyes megnyitóján kerül bemutatásra.

A boxermotoros BMW GS: az országúti- és terepmotorozás legendás kombinációja

Dr. Markus Schramm, a BMW Motorrad vezetője elmondta: „Az R 80 G/S modellel – annak közúti és terep alkalmasságának, illetve mindennapi valamint hosszú távú túrákra történő használhatóságának hála – a BMW Motorrad 1980-ban új motorkerékpár-műfajt teremtett: a túraendurót. A boxermotorral szerelt BMW GS ikon lett, amely ebben a kategóriában világsikert aratott. Mi több: A BMW GS legendává és egyúttal a BMW Motorrad modellkínálatának nélkülözhetetlen sarokkövévé vált.

Fotó: BMW Group

Kiemelkedő adottságait, mint például a dinamikus menetteljesítményét, a bravúros terep-tulajdonságait, a hosszú távú kényelmét és a rendkívüli robusztusságát a BMW Motorrad azóta is folyamatosan fejleszti, és nagy sikerrel ülteti át a többi BMW Motorrad modellsorozatba. Ezért is szolgál nagy örömömre, hogy épp a „100 éves a BMW Motorrad” centenáriumi évében, az egymilliomodik boxermotoros BMW GS motorkerékpárral ismét egy jelentős mérföldkővel járulhatunk hozzá a BMW Group történelméhez. Ugyanilyen örömmel tölt el, hogy a BMW Motorrad boxermotorral szerelt modelljeinek egyedülálló története az új R 1300 GS modellel hamarosan egy izgalmas, számos újdonságot felvonultató fejezettel egészül ki.”

Az egymilliomodik boxermotorral szerelt BMW GS egy Triple Black kivitelű R 1250 GS, amelyet 2023. június 21-én, a BMW Motorrad berlin-spandaui gyárában tartott üzemi rendezvényen ünnepeltek meg méltóképpen.

A BMW R 80 G/S: egy új motorkerékpár-kategória gyújtószikrája

A GS története 1980 ősze óta íródik, amikor a BMW Motorrad bemutatta az R 80 G/S-t, egy olyan motorkerékpárt, amely először ötvözte a motorozás két különösen fontos területét: a terep- és az országúti motorozást. Ami 798 köbcentiméter hengerűrtartalommal és 50 lóerővel kezdődött, az több mint négy évtized alatt egy lenyűgöző, high-tech túraenduróvá fejlődött: a jelenlegi BMW R 1250 GS-sé.

A GS ma már a legmodernebb futómű-technológiával és olyan elektronikus vezérlőrendszerekkel rendelkezik, mint az ABS, a kipörgésgátló, a motorfékező-nyomaték határoló (MSR), a félaktív futómű és még sok más egyéb. Ennek a folyamatos és következetes fejlődésnek is köszönhető, hogy a boxermotorral szerelt BMW GS modellek a mai napig a világ legkeresettebb túraenduróivá váltak.

Premier a BMW Motorrad Weltben

Az új BMW R 1300 GS a BMW Motorrad Welt Berlin megnyitóján, 2023. szeptember 28-án mutatkozik be. Az érdeklődők a BMW Group és a BMW Motorrad közösségi médiacsatornáin élőben követhetik a megnyitó ünnepséget. Ezt követően a berlini BMW Motorrad Welt 2023. szeptember 30-tól minden látogató előtt nyitva áll.

Még több cikk

További témáink