2024. június 25. kedd

Bioüzemanyaggal is működik a Volvo FH16 új motorja

Megosztás

A Volvo Trucks új motort kínál az FH16-os modelljéhez. Az akár 780 lóerővel és 3800 Nm nyomatékkal rendelkező új, 17 literes motor kiemelkedő üzemanyag-hatékonyságot és tartósságot kínál, és alkalmas bioüzemanyaggal való működésre is.

A legmegerőltetőbb szállítási feladatokra kifejlesztett új motor három teljesítményfokozattal rendelkezik: 600 LE, 700 LE és 780 LE. A nyomatékszintek 3000 Nm-re, 3400 Nm-re és 3800 Nm-re növekedtek a csúcsváltozatban. A magasabb teljesítmény- és nyomatékszintek gyorsabb motorreakciót, jobb vezethetőséget, maximális termelékenységet és jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményeznek.

„Büszkén mutatom be új motorunkat. Valódi remekmű, és a világszínvonalú mérnöki munka eredménye. A 780 lóerős változat az iparág legerősebb motorja. Amikor a jármű meredek emelkedőkön kapaszkodik fel maximális terheléssel, akkor nagy teljesítményre van szükség. Éppen ezért minden erőfeszítésünket arra összpontosítottuk, hogy a D17-es motor nagyon erős, megbízható és gyors reagálású legyen. Ügyfeleink számára ez azt jelenti, hogy gyorsabban végezhetik el a munkát, jobb üzemanyag-hatékonyság mellett” – mondja Marcos Weingaertner, a Volvo Trucks termékmenedzsere.

Fotó: Volvo Trucks

A D17 motor hatékony turbófeltöltővel van felszerelve, amely fokozza a motor reakcióképességét és javítja a vezetési élményt. A Volvo hullámos dugattyú-kialakítása optimalizálja az égést és csökkenti a károsanyag-kibocsátást, míg az új befecskendezőrendszer a legjobb üzemanyag-fogyasztást, a megnövelt hengernyomáscsúcs pedig nagy teljesítményt tesz lehetővé.

A motor fékereje a teljes fordulatszám-tartományban nagymértékben javult a kiemelkedő motorválasznak köszönhetően. Ez lehetővé teszi a gyors sebességváltást; továbbá a fékbetétek és a tárcsafékek kisebb kopását eredményezi, miközben lejtmenetben is hatékonyabb.

Alkalmas bioüzemanyagokkal való működésre

Az új D17-es motor HVO (hidrogénezett növényi olaj) tanúsítvánnyal rendelkezik minden teljesítménykategóriában. A 700 lóerős változat 100%-os biodízellel (B100) is működik. A sebességváltót korszerűsítették, hogy akár 3800 Nm-es nyomatékot is tudjon kezelni, a belső sebességváltó hatásfoka pedig tovább javult a 3000 és 3400 Nm-es változatoknál.

„Biztos vagyok benne, hogy az ügyfelek és a sofőrök értékelni fogják a nagyobb motorfékerőt, valamint a HVO-val és biodízellel való működési képességet. A D17 egy rendkívüli motor egy rendkívüli teherautó számára, és minden ügyfelünk, aki a mindennapi munkája során számít a Volvo FH16 teherautóra, most egy még hatékonyabb jármű támogatását élvezheti majd” – mondja Marcos Weingaertner.

Az új motorral szerelt Volvo FH16 értékesítése 2024 közepén indul el. A gyártás 2024 második felében kezdődik az európai és az ausztrál piacok számára. Az új motor a vadonatúj Volvo FH16 Aero modellben és a Volvo FH16 legújabb verziójában érhető el.

Még több cikk

További témáink