2024. június 14. péntek

Önálló parkolókereső funkciót fejleszt a BMW és a Valeo

Megosztás

A BMW Group és a Valeo stratégiai partnerségre lépett, hogy közösen kifejlesszék a 4-es szintű automatizált járművezetés következő generációs parkolási megoldásait.

A német gyártó közleménye szerint ennek része az önálló parkolás (AVP – Automated Valet Parking) kifejlesztése is: az ügyfél az előre kijelölt zónában kiszáll az autóból, amely ezt követően magától megkeresi a számára optimális, üres parkolóhelyet és bemanőverezi magát, majd később az ügyfél kérésére magától kiáll és a kijelölt zónában a kért időpontban előáll.

E technológia műszaki alapjaként akár az automatizált járművezetési rendszer, akár az automatizált parkolási rendszer használható.

Fotó: BMW Group

A 2024-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES) látogatóinak lehetősége nyílik arra, hogy távolról vezérelve kipróbálják az önálló parkolás technológiáját. A távvezérlés teljes körű irányítást biztosít azokban a helyzetekben, amelyek a teljes mértékben automatizált rendszerek számára nagy kihívást jelentenek, például összetett vagy ismeretlen környezetben.

A távvezérlő kifinomult technológia és élő kamerakép segítségével irányíthatja az autót, amely így folyamatos kontroll alatt parkolható be a kijelölt parkolóhelyre, majd ki onnan. E technológia lehetséges jövőbeni alkalmazási területei között éppúgy szerepelhet az eseményeken és a repülőtereken történő parkolás, mint a logisztikai szektorban való alkalmazás.

Fotó: BMW Group

Még több cikk

További témáink