2024. június 25. kedd

Tényleg több a káresemény péntek 13-án – legyünk fokozottan óvatosak!

Megosztás

Január 13-a után októberben idén már másodjára esik péntekre a hónap 13. napja. Hogy ez a nap mennyire szerencsés vagy szerencsétlen, arról megoszlanak a vélemények, de egy korábbi felmérés szerint a magyar lakosság kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül a péntek 13-ban hisznek a legtöbben.

Ilyenkor sokan félnek attól, hogy valami szerencsétlenség éri őket, vagy éppen saját figyelmetlenségükből kifolyólag idéznek elő balesetet. Az Allianz Hungária Zrt. elmúlt 15 évének kárstatisztikáját megvizsgálva péntek 13-án valóban több kár ér minket, mint egy átlagos pénteki napon, ezért a biztosító mindenkit fokozott elővigyázatosságra int, főként az utakon.

A pénteki nap és a 13-as szám önmagukban is szerencsétlen szimbolikát hordoznak, együtt pedig még nagyobb hatással bírnak a babonások szerint. A 13-as számot több vallásban és kultúrában is a tökéletlenség szimbólumának tartják, a számtól való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, a pénteki naptól való ijedelem pedig bibliai eredetű. A péntek 13-at övező jelenségnek külön neve is van: friggatriszkaidekafóbia, amelyben a „Frigga” a norvég istennő nevéből származó péntekre (angolul Friday), a triszkaidekafóbia pedig a 13-as számtól való félelemre utal. Utóbbinál ez a negatív társítás olyannyira befészkelte magát a köztudatba, hogy annak elhagyásában jelenik meg egyes helyeken. Az angolszász társadalmakban például sokszor a mai napig nincs 13-assal számozva házszám, hotelszoba, emelet vagy éppen kórterem.

Akár babonásak vagyunk, akár nem, a tapasztalatok szerint péntek 13-án valóban nem árt kicsit jobban odafigyelnünk magunkra és a környezetünkre, már csak azért is, hogy ne generáljuk akár magunk a baleseteket. Az Allianz Hungária Zrt. szakértői az elmúlt 15 év nem-élet ágazat lakossági kárstatisztikáit áttekintve megállapították, hogy mind a gépjárművek, mind a lakások esetében átlagosan több kár történt a 13-ára eső, mint az átlagos péntekeken, és az összes többi nappal összevetve is kiemelkedő a péntek 13-i károk száma. A vizsgált időszakban (2008.01.01 – 2023.09.09.) összesen 819 db péntek volt, amiből 27 db esett 13-ára. Ezeken a napokon a pénteki napok átlagához képest csaknem 10 százalékkal, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma. A kötelező gépjármű és a casco-biztosításokat tekintve összesen csaknem 25 százalékkal, a lakások esetében pedig 10 százalékkal érkezett több kárbejelentés a társasághoz a 13-i péntekeken egy átlagos naphoz képest.

Az elmúlt 15 év legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt összességében közel ötször annyi káresetet rögzítettek az Allianz Hungária Zrt. munkatársai, mint egy átlagos napon, a lakásokat nézve pedig nyolcszor annyit.

A gépjárművek esetében az átlagos péntekeken is kifejezetten magas a károk száma – csaknem 20 százalékkal magasabb az összes nap átlagánál –, mivel ilyenkor vélhetően többen kelnek útra, és a munkahét végén fáradtabbak is az emberek.

Az összes napot vizsgálva a pénteki kárbejelentések száma egyébként csak a második a rangsorban, a legtöbb kárt jellemzően hétfőnként jelentik be, az összes nap átlagához képest 25 százalékkal, a legnyugodtabb napnak számító vasárnap átlagánál pedig 70 százalékkal többet. Az Allianz szakértői szerint a hétfői kiugrásnak az is lehet az oka, hogy a hétvégén történt eseteket is hétfőn jelentik be az érintettek.

Nemcsak péntek 13-án, a hét többi napján is érdemes tehát körültekintőnek lennünk és a megfelelő biztosításokkal felkészülnünk a váratlan és kellemetlen eseményekre, hogy ha még be is következik a baj, enyhítsük a minket ért anyagi kárt.


A Szerencsejáték Zrt. „Szerencse, balszerencse, babonák” címmel végzett reprezentatív felmérést 2016 tavaszán arról, hogy milyen a magyarok szerencséhez, balszerencséhez és a babonákhoz fűződő viszonya, véleménye.

Még több cikk

További témáink