2024. július 13. szombat

Több mint harmadával nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első három negyedévben

Megosztás

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben.

Mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket – tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.

A közlemény szerint a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó vállalat árbevétele a január és szeptember között időszakban éves összevetésben 36 százalékkal, 282,9 milliárd forintra nőtt az akvizíciók és organikus növekedés hatására. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 35, míg a kiskereskedelmi üzletágé 37 százalékkal emelkedett a bázis időszakhoz képest. A bevételek 58 százaléka származott a külföldi piacokról, ahol az új személyautó értékesítés 13 százalékkal nőtt, míg Magyarországon 3,2 százalékkal zsugorodott.

A nagykereskedelmi üzletágban a társaság 64 százalékkal több, összesen 27 466 darab gépjárművet értékesített, a tavaly végrehajtott Renault Hungária felvásárlás 7367-el növelte az eladásokat. A kiskereskedelmi üzletág értékesítése az év első kilenc hónapjában 7459 darabra emelkedett, az előző év azonos időszakában mért 7131 darabról.

A csoport nettó nyeresége 34 százalékkal 10,223 milliárd forintra míg EBITDA-ja 38 százalékkal 17,489 milliárd forintra emelkedett – tájékoztattak.

A teljes átfogó eredmény 10,085 milliárd forintot ért el az előző év azonos időszaki 8,494 milliárd forint után.

Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forintról 22,6 forintra ugrott, ezzel meghaladta a tavalyi egész évi 19,3 forintos szintet

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közleményben úgy nyilatkozott, hogy a társaság már 2023 végén elérheti a stratégiájában 2025-re kitűzött fontosabb értékesítési és gazdálkodási tervszámokat, így a jövő év első felében felfelé módosíthatják azokat.
A befektetőknek szóló tájékoztató szerint a vizsgált időszakban a szolgáltatási területen hajtottak végre akvizíciókat. A Nelson Flottalízing Kft. év eleji, majd a Wallis Autómegosztó Zrt. augusztusi akvizíciójának köszönhetően a mobilitási szolgáltatások gépjármű flottamérete négy és félszeresére emelkedett. Januárban a JóAutók.hu és az Autó-Licit.hu portált működtető Net Mobilitás Zrt. 100 százalékos részesedését vásárolták meg.
A csoport átlagos létszáma a harmadik negyedévben 121-el 954 főre nőtt.
Szeptemberben márkakereskedői szerződést kötöttek a kínai elektromos autógyártó, a BYD európai leányvállalatával és októberben együttműködési megállapodást írtak alá SAIC Motor CEE-vel, ezzel a magyar társaság lesz az MG márka alkatrészkereskedelmi szolgáltatója 13 országban.

A cég a közép- és kelet-európai régió 16 országában – Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Magyarország – gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen.

Az AutoWallis részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik, a cég papírjai szerdán 112,5 forinton zártak, az elmúlt egy évben 87 és 124,5 forint között változott az árfolyamuk.

Még több cikk

További témáink