2024. június 25. kedd

Új beszállító látja el a BMW és a Mercedes hazai gyárait

Megosztás

A ZF német autóipari beszállító 24 milliárd forintos beruházással több mint 300 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten és Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy a német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első- és hátsótengelyeket fog gyártani a BMW debreceni és a Mercedes kecskeméti üzemében 2025-től előállítandó elektromos autók számára.

A projekt értéke 24 milliárd forint, amelyhez az állam 2,4 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 313 új munkahely létrejöttét a két városban a hazánkban már ma is csaknem kétezer főt foglalkoztató vállalatnál – tájékoztatott.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rámutatott, hogy a BMW és a Mercedes gyárépítése számos német beszállító beruházását vonzotta Magyarországra, miközben a hasonló fejlesztésekért éles nemzetközi verseny zajlik, ahogy az a világ harminckét pontján jelen lévő ZF esetében is történt.

Elmondta, ez a beruházási döntés is mutatja, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben Magyarország stabilitása rendkívül felértékelődött, ugyanis ez tudja biztosítani a gazdasági növekedés előfeltételeit.

„Ehhez háromfajta biztonságra van szükség, és szeretném tisztelettel jelenteni, egyúttal megnyugtatni beruházóinkat, hogy Magyarországon a biztonság mindhárom aspektusát garantálni tudjuk” – közölte.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter elsőként a fizikai biztonságot említette, nagy eredménynek nevezve, hogy eddig sikerült kimaradnia hazánknak a szomszédban dúló háborúból, valamint szilárd a határok védelme is.

Ezt követően az energiabiztonságot érintette, mondván, hogy az ellátást semmi sem fenyegeti, miután a kormány nem ideológiai, hanem fizikai kérdésként tekint erre az ügyre, ráadásul a földgáztárolók tele vannak, épül az új atomerőmű, illetve megtörtént a hálózatok összekapcsolása a környező államokkal.

A gazdasági biztonságra is kitért, és azt hangsúlyozta, hogy ehhez folyamatos beruházásokra van szükség, mert minél több munkahelyet tudnak teremteni, annál előbb sikerül leküzdeni a kihívásokat.

Utóbbi kapcsán a magyar gazdasági sikereket méltatta, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt évek válságai ellenére sikerült tavaly megdönteni a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordját, és idén újabb hatalmas csúcsok várhatók.

Leszögezte: ebben a sikertörténetben óriási szerepet játszik az autóipar, amelynek elektromos átállása terén Magyarország élen jár, ami hazánk mérete miatt ritkán fordul elő a technológiai forradalmakban.

„A világon 95. helyen vagyunk népességszám szempontjából, és mégis az európai és a globális gazdaság jövőjét alapvetően meghatározó technológiai forradalom éllovasai tudunk lenni” – jelentette ki.

Tudatta, hogy Magyarország 2018 óta a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé tartozik, a szektor termelési értéke pedig tavaly 12 ezer milliárd forintot ért el, és idén is 18 százalékos bővülést regisztráltak eddig.

A miniszter üdvözölte, hogy folyamatosan érkeznek a német beruházások Magyarországra, s ami szerinte még ennél is fontosabb, hogy a már jelen lévő cégek is folyamatosan fejlesztésekről döntenek.

„Ez egyrészt jelenti azt, hogy sikeres volt a célkitűzésünk, hogy a magyar beruházásösztönzési rendszer Európa legjobbja legyen, másrészt pedig azt is jelenti, hogy a német vállalatok a józan ész talaján állnak, és józan ésszel, saját tapasztalataik alapján, megfontoltan hoznak döntéseket, nem újságcikkek és nem politikai zsarolás alapján” – fogalmazott.

„Fontos, hogy ezt a különbségtételt megtegyük, amikor magunkat, illetve a magyar-német kapcsolatot értékeljük, amelyeknek a javítása természetesen nagyon előkelő helyen szerepel a magyar külpolitikai törekvések között” – tette hozzá.

A ZF az MTI-hez pénteken elküldött közleményében arról tájékoztatott, hogy a két új gyártóegység 2024 végére készülhet el, a gyártás 2025-ben indulhat.

A ZF globális járműipari technológiai vállalat, amely termék- és szoftvermegoldásokat kínál járműgyártók és mobilitási szolgáltatók számára. A vállalat 32 országban 168 gyártóüzemmel rendelkezik, munkavállalóinak száma 165 ezer. A 2022-es pénzügyi évben 43,8 milliárd eurós árbevételt ért el, amely 14 százalékkal haladja meg az előző évit.

Magyar leányvállalata, a ZF Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft. Egerben tevékenykedik már több évtizede, manuális és automatizált sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozik.

Még több cikk

További témáink