2024. június 25. kedd

Räikkönen odalépett a kínai kombinak – videó

Megosztás

A 2007-es F1-es világbajnok Kimi Räikkönen lett a kínai ZEEKR tanácsadója a nagyteljesítményű autók fejlesztése terén.

A Mercedesek, Ferrarik és Alfa Romeók tesztelése után Kimi Räikkönen a kínai ZEEKR nevű elektromos autó-gyártó szolgálatába állt, és a nagyteljesítményű modellek fejlesztésében segédkezik.

Räikkönen elmondása szerint kínai szurkolói által ismerte meg a ZEEKR márkát a közösségi médiában, és felkeltette az érdeklődését, hogy a világ legerősebb elektromos autójának tartották. A későbbiekben videós megbeszéléseken a márka képviselői kifejtették, hogy a helyi szurkolók szeretnék, ha a tapasztalatával még jobbá tenné az elektromos autót.

A finn pilóta ZEEKR 001-est próbálta ki a videóban, a típust a gyártó „luxus shooting brake-ként” definiálja. Az alapváltozat összkerék-meghajtással 400 kW teljesítményű és 3,8 mp alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, hátsókerék-meghajtással 620 km-es WLTP hatótávot ígér és 200 km/h-s csúcssebességre képes.

„Nyitott vagyok [különböző] autókra és hajtásláncokra. Úgy gondolom, hogy egy jó pilótának alkalmazkodnia kell az új technológiákhoz. A ZEEKR a nagyteljesítményű autók között forradalmi léptékű” – mondta a tőle megszokott lelkesedéssel.

A ZEEKR modellek európai értékesítése 2023 utolsó negyedévében indul meg először Svédországban és Hollandiában, de más nyugat-európai országok is hamarosan következnek, köztük Németország is. A márka európai értékesítési központja Amszterdamban létesült, a formatervezői iroda és a kutatás-fejlesztési részleg Svédországban működik.

Még több cikk

További témáink