2024. június 25. kedd

Feltámad a Mercedes legendás sportautója, jön a HWA Evo

Megosztás

Az AMG társalapítója, Hans Werner Aufrecht független sportautó-műhelye, a HWA újraértelmezi a legendás Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II-t.

Könnyes szemmel gondolnak a rajongók a Baby Benz legerősebb változatára, a DTM leghíresebb Mercedesére, a legendás Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II-re. Most új esélyt kapnak azok a gyűjtők, akik azt gondolják, bárcsak a ’80-as években születtek volna, és újonnan is beszerezhették volna a sportautót.

A manapság Mercedes-AMG néven működő divízió társalapítója, Hans Werner Aufrecht jelenlegi vállalkozása, a független autómanufaktúraként üzemelő HWA ugyanis limitált, 100 darabos példányszámban, korszerű technológiával újraalkotja a sportautót HWA Evo néven. A 2025 végén elkészülő autók darabja nettó 714 ezer euróba, vagyis majdnem 270 millió Ft+ÁFA összegbe kerül.

Az eredeti modellből is csupán 500 db készült pusztán azért, hogy az 1992-ben Klaus Ludwig révén bajnoki címet nyerő DTM-versenyautót homologizálni lehessen. Az utcai változatok később dizájn ikonná váltak, a versenypályákon túl filmekben és szakkiállításokon is feltűntek, manapság pedig már gyűjtők féltve őrzött kincsei.

Fotó: HWA

Bár a HWA Evo hasonlít a Mercedes-Benz W201-es sorozatára, a tervezők jelentősen átdolgozzák, és korszerű technológiával vértezik fel. Ennek részeként természetesen új lesz a hajtáslánc, a karosszéria, a fékek, az aerodinamika és a biztonsági felszerelések is. A projekt egybeesik a HWA fennállásának 25 évfordulójával.

„Az Evo II az 1990-es évek elejének dizájn ikonja volt, mércét állított a stílus terén. Arra gondoltunk, hogy újraértelmezzük ezt a dizájnt – nyilatkozta Aufrecht, majd méltatta partnerüket, a CURATED nevű ügynökséget, ami autóritkaságok értékesítésével foglalkozik. – Úgy gondolom, a lehető legjobb feltételek adottak ahhoz, hogy a HWA Evo sikeres legyen.”

A projekt gazdája a HWA, ami lényegében az AMG eredeti tevékenységét viszi tovább: a versenypályáról származó mérnöki megoldásokat átültetik közúti járművekbe, ennek részeként átfogó technológiai és motorsportos tapasztalatot halmoztak fel, és párhuzamosan több projekttel is foglalkoznak.

A HWA-t 1998-ban alapította Aufrecht az AMG otthonaként is szolgáló Affalterbachban, azóta a DTM legsikeresebb csapatává váltak, és nagyteljesítményű autók fejlesztése terén is számítanak rájuk.

Még több cikk

További témáink