2024. június 14. péntek

Tokióban bemutatták az új Toyota GR Yarist

Megosztás

A múlt hétvégén megrendezett Tokiói Autószalonon a Toyota versenyistállója, a Toyota GAZOO Racing és a Lexus a motorsport inspirálta koncepciókat állított ki, itt tartotta világpremierjét a vadonatúj GR Yaris is.

A kiállított modelleket egy közös tematika, a vállalat korábbi ügyvezető elnöke, ma pedig igazgatótanácsának elnöke, a motorsport iránti szenvedélyéről ismert, a versenypályákon Morizo néven magát megmérető Akio Toyoda által ihletett „Morizo garázsa” fogta csokorba.

Új Toyota GR Yaris

A Toyota GAZOO Racing a 2024-es Tokiói Autószalonon tartotta az új GR Yaris világpremierjét, amelynek forgalmazása idén Európában is megkezdődik.

A TGR a modell 2020 szeptemberi bevezetése óta folyamatosan versenyez a különböző szériákban a GR Yarisszal. Ennek oka, hogy a rallyversenyek és más megmérettetések extrém környezetében felmerülő problémák lehetőséget biztosítanak arra, hogy a GR Yarisból egyre jobb autót fejlesszenek.

A TGR folyamatos fejlesztésekkel csiszolta a GR Yarist, alaposan utánajárva a problémák okának a vezetési adatok elemzésével, a kormányérzet felülvizsgálatával és annak vizsgálatával, hogy milyen karcolások és szennyeződések voltak a törött alkatrészeken. Továbbá – Morizo azon vágya alapján, hogy minél több ember számára biztosítsa a vezetés örömét, és bővítse az autósport bázisát – a TGR kifejlesztette a 8 sebességes GAZOO Racing Direct automata sebességváltót, hogy a lehető legnagyobb élvezetet nyújtsa az 1,6 literes, soros, 3 hengeres turbómotorral párosított, 4WD hajtáslánc, amely a GR Yaris lényegét alkotja.

Új koncepcióautó a Lexustól

LBX Morizo RR Concept néven a Lexus bemutatott egy tanulmányautót is, amelynek alapja az új Lexus LBX. A márka első 1,6 literes, soros, 3 hengeres, intercoolerrel és turbóval ellátott motorjával (G16E-GTS) felszerelt koncepciómodell kifejlesztésekor a repülőgépversenyzésben használt technológiát is alkalmazták, ennek eredménye a hatékony aerodinamikájú lökhárítója.

Fotó: Toyota

Morizo jellegzetes sárga színét alkalmazták az első „egységes orsó” hűtőrácson, valamint a féknyergek és a biztonsági övek lemezelt öntvényein.

Elektromos hacsiroku is versenybe szállt Tokióban

A 2023-as Tokiói Autószalonon debütált az AE86 BEV Concept is, ami a kiállítás szabadtéri helyszínén egy gymkhana-bemutató keretében megmérkőzött Keiichi Tsuchiya driftversenyző AE86 Super Mame-gójával. Az AE86 BEV Concept megkapta a közutakon való használatra jogosító rendszámot is.

Új alkatrészek az eredeti AE86-hoz

A TGR 2024-ben öt modellhez 18 elemet tervez piacra dobni annak érdekében, hogy már nem gyártott, klasszikus típusok további szervizelése megoldott maradjon. Az AE86 hátsó kombinált lámpáit például sok ügyfél kérte. Első lépésként a japán piacra szánt 2000GT, AE86, 70 Supra és 80 Supra modellekhez jelenleg szállított összes alkatrész listája elérhető a GR Heritage Parts weboldalán.

Még több cikk

További témáink